Erol Toy’un toplumsal değişimin her alandaki izdüşümünü kavramaya uğraşan kesim romanlarının ilki olan ACI PARA..
Adı verilmeyen bir kasaba, kızını okutamamanın acısını çeken lehimci hüsnü, ülkücü enstitü müdiresi, bir bağ kurma isteğiyle çay boyunun taşlarını ayıklayan aile emeği, ana nemide, küçük oktay, tuhafiyeci ertan, ilk aşkın uyanışı, kasabanın kara kuvvetleri, yıllar süren toprak emeğinin ters gelen koşullarla körelişi, ipotek, tabakçıoğlu İsmail bey’den faizle alınan para, ağanın oyunu… ve lehimci hüsnü’nün, hakkını kaptırmak istemeyen emekçinin, tabakçıoğlu’nun hesabını görüşü…
Roman kahramanımız lehim ustası,teneke dükkanı var. Köyde su taşındığından iş yapıyor. Fakat evlere su tesisatları çekilmeye başlayınca,tamamen taşlık olan arazisini ailecek temizleyip üzüm bağı yapmaya çalışıyor. Tabi borç da alıyor,
Bu borç başına neler açacak,kitabı okuyunca öğreneceksiniz. Köy romanı severler için çok güzel bir roman konusu olay örgüsü harika, neden yazarın adı bu kadar duyulmamış bir türlü anlam veremedim.
Fakir Baykurt’un Kaplumbağaları tadında. Köy hayatı yoksulluk cahillik ağalar hocalar… bir köy esnafının taşlık araziyi bağ yapma hikayesi ama şu kadarını diyebilirim ağa hakkettiğini buluyor. Eğer köy romanları seviyorsanız kesinlikle okumanı tavsiye ederim.
Erol Toy Kimdir ?
Erol Toy, 1936 yılında Alaşehir Manisa’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğundan itibaren çalışarak yaşamaya başladı. Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul’a yerleşti.
Bank-iş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı. Gazetelerde yazıları yayımlanan Erol Toy, ilk öyküsünü 1952 yılında Çınar dergisinde yayımladı.
YAZKO Yönetim Kurulu başkanlığı yapan yazar, romanlarında Türkiye’nin toplumsal, ekonomik ve politik sorunlarını işledi.
Toplumcu gerçekçi bir çizgide yürüyen Toy, ilk basımı 1974 yılında yapılan ve Vehbi Koç’un yaşam öyküsünün anlatıldığı iddia edilen “İmparator” adlı romanıyla okur kitlelerine adını duyurdu.
Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının dışında sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan üçüncülük ödülü sahibidir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder