Elveda Alyoşa kitabı çeşitli bölümlere ayrılmış öykülerden oluşuyor. Bu birbirinden güzel öyküler Oya Baydar’ın seksen döneminden sonra yurt dışındaki sürgün günlerini anlatıyor.
Oya Baydar, 12 Eylül Askerî Darbesi’nden birkaç gün önce yurtdışına çıkmıştı. Dönemedi. On bir yıl Federal Almanya’da siyasal göçmen olarak yaşadı. Bu dönem içinde Doğu Avrupa’daki siyasal çalkantıları, dönüşümleri çok yakından, kimi zaman içinden yaşadı. Sosyalizm uygulamasının “bir modelinin” çöküşünün yakından tanığı oldu.
Berlin Duvarı’nın önce delinip sonra yıkılışını, Alman toplumunun her iki yakasındaki gelişmeleri ve sonuçlarını “tarafsız” değil, hem de “taraflı” bir gözlemci olarak izledi. Elveda Alyoşa 1989 sonbaharında doruğa ulaşan çalkantıların yaşanması sırasında edinilmiş izlenimlerden, gözlemlerden yola çıkılarak yazılmış öykülerden oluşuyor.
1991 Sait Faik Hikâye Armağanı’yla ödüllendirilen bu kitabında Oya Baydar keder, öfke, inanç ve umutlardan örülmüş öyküleriyle, bu büyük dönüşümünün yalnızca politik boyutları olmadığını da kanıtlıyor gibidir.
Fidanken, filizken tutar da, büyüdü mü değiştirmeye gelmez yerini,
toprağını.”
Kimileri alıştılar, yerleştiler çoktan.
Belki ardlarında bunca yıl, bunca anı, bunca savaş yoktu da ondan. Ya da
belki daha güçlü, daha özlüydü kökleri. Ya da, kimbilir, belki savaşlarını
birlikte taşımayı başardılar yabancı topraklara.
Elveda Alyoşa son bölümde sosyalizmi simgeleyen Berlin Duvarı`nın yıkılışını üzülerek anlatıyor. Türkiye’de sosyalizmi savunan yazar Almanya’da bu sistemin çöküşünü görüyor. İnandığı, uğruna savaştığı, yıllarını vermiş olduğu doğruların yok oluşunu izliyor. Kitapta sıkça sevgi, samimi cümleler, dostluklar, hayaller ve yurt özlemine rastlanıyor.
kitapta acı hüzün bolca özlem de vardı. Sanki yersiz yurtsuz kalmış gibi hissedip yüreğiniz sızlayabilir…Birde bolca olay yaratan Berlin duvarı ilede bir öykü vardı önce delinip sonrada nasıl yıkıldığını,yazarın bu duruma ne kadar üzüldüğünü okuyoruz.
Okurken dikkat isteyen bir kitap çünkü yazar her mekanda ki bir ayrıntı ile Almanya’dan Türkiye’de ki anılarına yolculuğa başlıyor bir satırda Almanya da olurken diğer satırda Türkiye’de olabiliyorsunuz bu ilk başlarda sizi zorlayabilir ama okudukça hikayelerin içine girdikçe okunması gereken bir kitap.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder