Cahit Irgat‘ ın anılarından bir zaman yolculuğu. neyzen’ den nazım hikmet’ e, Orhan Veli’ den Sabahattin Ali’ ye kadar bir çok farklı yazar ve şairden bahsederken Türk tiyatrosunun ilk yıllarını yaşatıyor okuyucuya.
Arada bir. Ölüm zaten “eşiğim” derim. Seni ararım, onu ararım, gidenleri ararım. Cesedimi ararım eşiklerimde. Vururum kendimi içkiye, şiire. Tüm çocuklar gülmeli derim, tüm insanlar gülmeli derim, tüm ocaklar tütmeli derim. Ve seni düşünürüm. Sait’i düşünürüm, adaşım Cahit Sıtkı’yı düşünürüm.
Bu karnavalda kimler yok ki: Neyzen Tevfik, Orhan Veli, Hazım Körmükçü, Sabahattin Ali, Sait Faik, Reşat Nuri Güntekin, Mahmut Yesari, Nurullah Ataç, Raşit Rıza, Vala Nurettin, Ercüment Ekrem Talu, Peyami Safa, Halide Edip Adıvar, Naşit Özcan, Suavi Tedü, Ferdi Tayfur, Orhan Boran, Cahit Sıtkı Tarancı, Asaf Halet Çelebi, Ahmet Kutsi Tecer, Rüştü Onur, Muzaffer Tayyip, Hasan-Ali Yücel ve daha pek çok kişi…
“Seni asacağız, sonra ağlayacağız.”
Böyle demez mi Cevat Memduh bana?
Assan ne çıkar, ağlasan ne çıkar?
Gözyaşından ne çıkar?
Gözyaşı erkek işidir bazen.
Ağlamak iki göz içindir.
Çok Yaşasın Ölüler yorumları
Her okuldan kovuldum. Anarşist dediler kovdular. Nihilist dediler kovdular. Komünist dediler kovdular. Otuz bir yıldır aktörlük yapıyorum. Elimden lehimcilik gelmedi. Marangozluk gelmedi. Benim savaşım daha güçlü, daha düzenli, daha mutlu bir dünya yaratmak. Ama elli yıllık ömrü darlarda, zorlarda geçirdik. Ne olursa olsun, istediğim, dilediğim bir çizgide sürdürüyorum ömrümü. Savaşı bırakmadan, kavgadan kaçmadan.
Tiyatro ile şiiri, hayatının anlamı kılan Cahit Irgat, 1930’lardan 1960’lara uzanan sanat yaşamında tanıdığı sanhe, sanat, edebiyat ve meyhane dostlarını, 1968’de Akşam gazetesinden bir yazı dizisiyle anlatmıştı: “Çok Yaşasın Ölüler”.
Cahit Irgat Hakkında Bilgi
Cahit Irgat, hep eşitlikçi ve barıştan yana bir dünya özlemiyle sahneye
çıktı, şiirler yazdı. 1940 karanlığında kalemiyle acı acı konuşmaktan
çekinmedi. Devlet Konservatuarı’ndan İstanbul Şehir Tiyatroları’na, Küçük
Sahne’den Dormen Tiyatrosu’na uzanan sahne yaşamından insanlar ve çağdaş
Türk edebiyatının en seçkin ve en önemli kişilikleriyle geçirdiği yıllar…
Hayatın acılarına, tiyatro ile şiirin derin ve sonsuz gücüyle dayanan
Irgat, bir bakıma bu sahne ve edebiyat adamları üzerinden kendi hayatını da
anlatıyor. Çok Yaşasın Ölüler ilk kez kitap olarak yayımlanıyor.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder